Насіння на мікрозелень
Насіння на мікрозелень — цілорічна вітамінна бомба на підвіконні.
Мікрозелень — це молоді саджанці з семядольными листям і однією парою справжніх листочків. Насіння на мікрозелень користуються високим попитом серед бажаючих схуднути, поліпшити самопочуття, поправити своє здоров'я. Вченими доведено, що поживних речовин в проростках, отриманих з таких зерен, значно більше, ніж в зернах або дорослих рослинах.
Мікрогрін — фут-тренд: смачно і корисно.
Регулярно вживання в їжу мікрозелені покращує імунітет, нормалізує роботу серцево-судинної і нервової систем. Є думка, що постійне додавання в їжу цих поживних проростків допомагає в боротьбі з онкологічними захворюваннями.
Вітаміни A, C, E, K, магній, селен і багато інших мікро - і макроелементів містяться в цих сіянцях. У деяких різновидах мікрозелені присутній рослинний білок, наприклад, родини бобових. Без перебільшення, мікрогрін — вітамінна бомба на домашньому підвіконні для підтримання здоров'я на вищому рівні. Користь мікрозелені незаперечна. Її можна додавати в раціон малят, вагітних і годуючих жінок.
Омлети і салати, супи і смузі, коктейлі, варене і тушковане м'ясо — у всі ці страви можна класти пророслі сіянці. За рахунок цього не тільки збагатиться поживна цінність раціону, а й поліпшуються смакові характеристики. Буває мікрогрін з яскраво-вираженим пряним смаком — базилік, буває — солодкуватий — кукурудза. Для тих, хто хоче підкріпитися корисними речовинами, але не змінювати смак страви, передбачена мікрогрін з нейтральними характеристиками.
Вирощування мікрозелені популярно у всьому світі. Вперше займатися цією справою придумали заповзятливі американці, які ще у 80-х роках минулого століття почали додавати мікрогрін в страви деяких ресторанів Сан-Франциско. Через 10-15 років у всій Південній Каліфорнії хорошим тоном у закладах громадського харчування стала звичка додавати проростки мікрозелені в будь-які страви. Зараз у всьому світі люди із задоволенням вживають їжу з цими сіянцями.
На сторінках сайту можна ознайомитися з докладним описом всіх різновидів мікрозелені і фото.
Чим відрізняються насіння мікрозелені від звичайних насіння?
Візуальних відмінностей у цих видів зерен немає. Але є особливості, які відрізняють мікрогрін від іншого посадкового матеріалу:
- виняткова чистота — не допускається попадання зерен інших культур або сортів;
- безпека. У таких насінні не може бути навіть слідів пестицидів, гербіцидів та інших хімічних речовин, що використовуються при вирощуванні звичайних рослин на грядках;
- для пророщування не потрібен субстрат. Досить піддону з водою, решітки або марлі і плівки;
- урожай можна збирати кожні 7-10 днів.
Замість грунту можна використовувати гідропоніку, наприклад, вермикуліт, перліт або кокосовий субстрат. Але можна цілком обійтися ватою, марлею, агроволокном або папером.
Вирощування дрібної зелені в домашніх умовах настільки простий, що з ним впорається будь-який школяр. Але потрібно знати кілька тонкощів цього процесу.
На чому вирощувати Мікрозелень?
Для выращивания такой домашней зелени не нужен субстрат. Необходима чистая вода, которую наливают в банку или контейнер. Важно, чтобы микрозелень не была полностью помещена в воду, а находилась на пластиковой сетке, марле или салфетках, которые находятся в 1 см от поверхности воды. Если поместить микрогрин прямо в воду, он может заплесневеть. В продаже имеются пластиковые контейнеры с сетками, предназначенные специально для выращивания микрозелени.
Как правильно выращивать Микрозелень в домашних условиях?
Условия для выращивания такой зелени простые: теплое, освещенное или даже темное место. Субстрат не нужен. Первые несколько дней после размещения на сетке или марле зерна опрыскивают из пульверизатора, держат под пленкой. Когда у сеянцев появятся корни, которые оплетут поверхность сетки или марли, их ежедневно промывают под краном. Важно после этого действия не забыть наполнить банку или контейнер водой снова. Через 7-14 дней после высева микрогрин можно употреблять в пищу.
В зависимости от условий выращивания вкусовые характеристики проростков могут меняться. На это влияет как освещенность места, так и интенсивность опрыскивания или ополаскивания. Лучше начинать выращивать микрогрин простых и недорогих разновидностей — гороха, редиса или подсолнечника. Потом можно переходить к проращиванию менее бюджетных вариантов.
Как хранить микрозелень?
Когда микрогрин достигает 4-7 см можно собирать урожай. Делают это при помощи ножниц. Необязательно съедать сразу все проростки. В холодильнике или другом прохладном и темном месте микрозелень хранится 2-3 дня. При правильной нарезке и перекладывании слоями вместе с корневой системой в контейнерах, микрогрин сохраняется в холодильнике 5-7 дней. Поэтому если постоянно сеять микрозелень, вполне реально обеспечить свою семью витаминами и микроэлементами круглый год. Взрослому человеку рекомендуют съедать ежедневно 30-50 грамм микрогрина.