Шампіньйон луговий (Agaricus campestris)
Капелюх. 5-12 см у діаметрі, спочатку напіввушкоподібна, з глибоко загнутим всередину краєм, потім плоскокругла. Часто з опуклим центром, гладка, біла, суха, шовковиста.
Ніжка. 4-8 см заввишки, 1-2 см завтовшки, пряма, рівна, одного кольору з капелюшком, із широким білим кільцем, що частіше розміщене приблизно посередині ніжки.
М'якоть. біла, щільна, на зламі спочатку рожевіша, з приємним запахом анісу.
Вживання. Съедобен. Придатний для всіх видів перероблення: сушіння, маринування,
консервування, засолу. Використовується свіжовареним і смаженим.
Інструкція з вирощування.
Як компост використовується перегнивчий кінський насіч, коров'як, курячий послід, гумус (верхній шар ґрунту з листяного лісу), універсальний ґрунт, перегінний із компостних ям.
Підготовка компосту: пошарово укладаючи соло та гній, утворюємо штабель (бурт). Після укладання бурт щодня поливають, не даючи йому пересихати, "болото" утворювати не потрібно. Перетрушувати так, щоб зовнішні шари бурту опинилися всередині, а внутрішні — зовні 4-5 разів упродовж усього періоду підготовки субстрату. Ознакою готовності субстрату є зникнення запаху аміаку. Готовий компост укладається в грядки (відкритий ґрунт) шаром не менш ніж 10 см, у ящики та поліетиленові мішки — шаром не менш ніж 20 см.
Норма посадки. Глибина посадки 5-7 см. Посіїв проводиться дрібками міцерія в лунки на відстань 15-18 см один від одного. На час заростання міцелієм грядка захищається від пересихання соломою або мішковиною.
Плодоношення: Оптимальний температурний режим 16-29 °C, режим освітлення день-ніч або 4 години на добу в закритих приміщеннях, сприятлива вологість повітря має бути не нижчою за 85% (за потреби, поливання крапельно). Приблизно через 20-30 днів з'являться перші гриби. Плодоношення протікає хвилеподібно та триває упродовж 6 тижнів, період між хвилями 7-10 днів. Урожайність 18 кг за три хвилі. Норма витрати: 1 пачка розрахована на 20 кг компосту.
Вирощування шампіньйонів на присадибній ділянці.
На відкритих ділянках шампіньйони ростуть у тіністих місцях, півтіні — під кущами, деревами, малинником, на грудках полуниці, із затінених боків за хот. спорудами та парканами, де їм не можуть пошкодити прямі сонячні промені. Ґрунт на S=2,5-3 м необхідно спішити. На розпушену поверхню посіяти міцелій. Потім зверху рівномірним шаром 5-7 см розсипати компост. Плодоносити грибниця почне через 2-2,5 місяці, до цього часу видимих змін на поверхні ґрунту не помітно. Плодоношення триває з ранньої весни до пізньої осені. Упродовж усього цього періоду можна шампіньйони та висаджувати. На зиму плантацію не утеплюють. Спорти не гинуть навіть за дуже низьких температур. Вони просто припиняються в розвитку.
Вирощування шампіньйонів у приміщенні.
Використовуються будь-які приміщення — сараї, гаражі, горища та ін. Переваги закритих приміщень — можливість отримувати свіжі гриби цілий рік. Вирощують гриби в ящиках загальною площею 1,5-2 м2. На дно насипають шар землі 10-12 см, висипають міцелію, потім покривають 5-7 см компосту. Перший гриби з'являються через 2-2,5 місяці. "Підгодовувати" грибницю потрібно 3-4 рази на рік. А ось із вологістю простіше. Досить поставити поруч із ящиками ємність із водою, яка поступово випаровуватиметься. Квітоводи-аматорі можуть підсаджувати шампуньйони в горщики з квітами. Злегка розпушивши землю, посіяти міцелій і на 2-3 см присипати його універсальним ґрунтом. Гриби не шкодять рослинам. Таке "споживання" вважається навіть корисним.
Внимание! Дуже важливим чинником для успішного вирощування грибів є кислотність ґрунту. Для шампіньйонів оптимальне значення кислотності Ph = 7-7.5. кисліший ґрунт (число Ph менше) необхідно розкидати поливом розчином негашеної вапна (100 г вапна на 5 л води на 1 м2).
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці. Дата виготовлення вказана на пакованні.
Основні | |
---|---|
Виробник | Насіння країни |
Країна виробник | Україна |
Тип продукції | Міцелій грибів |
Вид грибів | Печериці |
- Ціна: 30 ₴