Шампіньйон Королівський Коричневий (Agaricus bisporus)
Відрізняється від більш поширеного шампіньйона білого, кольором капелюшки та насиченішим грибним смаком і ароматом. Багато хто віддає перевагу саме цьому різновиду шампіньйона, вирівнюючи його смаковими якостями до білого гриба Найкращими смаковими якостями мають молоді гриби.
Інструкція з вирощування
Під час вирощування шампіньйонів використовуються такі склади компоста:
Варіант 1. Солома свіжа суха, не перегнила — 12 кг, пташиний, кінський або коров'ячий гній (свіжий) — 8 кг, час підготовки — 24-26 днів.
Підготовка компосту: пошарово укладаючи солому та гній, утворюємо штабель (бурт). Після укладання бурт щодня поливають, не даючи йому пересихати, болотно утворювати не потрібно. Перетрушувати таким чином, щоб зовнішні шари бурту опинилися всередині, а внутрішні — зовні 4-5 разів упродовж усього періоду підготовки субстрату. Ознакою готовності субстрату є зникнення запаху аміаку Готовий компост укладається в грядки (відкритий ґрунт) шаром не менш ніж 10 см, у ящики та поліетиленові мішки — шаром не менш ніж 20 см.
Варіант 2 (не вимагає підготовки). 20 кг готового перегною (навз, що пролежав понад рік, без запаху аміаку) будь-кого, крім свинячого.
Норма посадки: Глибина посадки 5-7 см. Посіїв проводиться дрібками міцелію в лунки на відстань 15-18 см один від одного. На час заростання міцелієм грядка захищається від пересихання соломою або мішковиною. Після розростання міцелія (12-15 днів) поверхня компосту вкриває покривною землею (почовий, змішаний із торфом щодо 1:1 або просто городній ґрунт) заввишки 2 см (6-7 кг).
Плодоношення: Оптимальний температурний режим 16-29 °C, режим освітлення день-ніч або 4 год на добу в закритих приміщеннях, сприятлива вологість повітря має бути не нижчою за 85% (за потреби поливання крапельно). Приблизно через 20-30 днів з'являться перші гриби. Плодоношення протікає хвилеподібно і триває впродовж 6 тижнів, період між хвилями 7-10 днів. Урожайність 18 кг за три хвилі.
Норма витрати: одне паковання розраховане на 20 кг компосту. Вирощування шампіньйонів на присадибній ділянці. На відкритих ділянках шампіньйони ростуть у тіністих місцях, у напівтіні — під деревами, чагарниками, в малиніці, на грядках полуниці, із затінених боків за хот. спорудами та парканами, де їм не можуть пошкодити прямі сонячні промені. Ґрунт на S=2,5-3 м2 необхідно спішити. Водночас бур'янові рослини, коріння трав, якщо вони не шкодять іншим культурам, видаляти не потрібно. На розпушену поверхню посіяти міцелій. Потім зверху рівномірним шаром 5-7 см. розсипати компост.
Плодоносити грибниця почне через 2-2,5 міс., до цього часу видимих змін на поверхні ґрунту не помітно. Плодоношення триває в період із ранньої весни до пізньої осені. Упродовж усього цього періоду можна шампіньйони та висаджувати. Урожайність купьтивованого шампіньйону дуже висока — з 1 м2 до 12 кг грибів за місяць.
Внимание! Дуже важливим чинником для успішного вирощування грибів є кислотність ґрунту. Для шампіньйонів оптимальне значення кислотності Ph = 7-7.5. кисліший ґрунт (число Ph менше) необхідно розкидати поливом розчином негашеної вапна (100 г вапна на 5 л води на 1 м2)
Аматорське вирощування ґрунтових грибів не дає гарантованого результату, оскільки урожай грибів сильно залежить від погодних і багатьох інших чинників. Проте, якщо «набити руку», мати достатній досвід, а також за відомої частки старанності можна розраховувати на непогані результати.
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці. Дата виготовлення вказана на пакованні.
Основні | |
---|---|
Виробник | Насіння країни |
Країна виробник | Україна |
Тип продукції | Міцелій грибів |
Вид грибів | Печериці |
- Ціна: 30 ₴