Багаторічна кореневищна рослина заввишки 40 - 80 см.
Листки темно-зелені, дрібні, слабо опушені. Свіже і сушене листя, молоді пагони мають приємний лимонний аромат, гіркуваті на смак, багаті вітаміном С та ефірною олією.
Використовують як пряність до різноманітних страв, напоїв, маринування овочів, а також в дієтичному харчуванні.
У народній медицині допомагає як тонізуючий, знеболювальний засіб, при неврозах серця, хворобах шлунка.
Рослина холодостійка, світлолюбна, добре перезимовує. Розміщують мелісу на угноєному грунті. Росте на одному місці до 5 років.
Висівають її в різні строки : навесні, влітку й під зиму з міжряддям 25 - 30 см. Норма висіву насіння 1,5 - 2,0 г/м2, глибина загортання 1-2 см. Вирощують також і розсадним способом. Розсаду висаджують у відкритий грунт в 35-45-денному віці в середині травня.
Догляд полягає у розпушенні грунту, виполюванні бур'янів, прорідженні рослин та поливах при потребі.
Збирають мелісу перед цвітінням, 2-3 рази за вегетаційний період, зрізуючи пагони на висоті 5 - 7 см над поверхнею грунту. Після зрізування щоразу підживлюють.
Урожайність зеленої маси за сезон 2,5 - 3,5 кг/м2.
- Ціна: 7 ₴