Польський гриб (Boletus badius)
Польський гриб — гриб роду Моховик. У деяких класифікаціях його — як і весь рід Моховик — містить урод Боровик. Російські назви гриба також — коричневий гриб, панський гриб і моховик каштановий.
Діаметр головки становить 4 -12 см (до 15 см), капелюшок має напівкруглу опуклу, пізніше подушкоподібну та навіть плоску форму. Колір — каштаново-коричневий, темно-бурий або шоколадно-коричневий.
М'якоть м'ясиста, щільна, біловата або жовтувата, у капелюсі м'якоть на зрізі злегка синє, потім знову стає світлою, а ніжці синє і потім вирує. Запах приємний, грибний.
Ніжка 4 -12 см заввишки й 1 - 4 см завтовшки, циліндрична, волокниста, колір світло-коричневий, бурий або жовтий із червоно-коричневими волокнами, вгорі та внизу світліша.
З'їдливий, багато грибників вважають його якість дуже гарною. Використовується у багатьох стравах із грибів, а також придатний для сушіння та маринування.
Вирощування польського гриба на присадибній ділянці:в затемненому місці на площі 2,5-3 м2 зробити заглиблення на 30 см і наповнити поживною сумішшю.
- Перший шар: (вистьується на дно) опале листя, трава або кора деревини (10 см).
- Другий шар: лісовий перегній або земля з-під дерев (10 см). Затем рівномірно на всій площі розсипати сухий міцель, попередньо змішаний з 1 л сухого ґрунту.
- Третій шар: рослинні залишки, як і в першому шарі, але завтовшки 3 см.
- Четвертий шар: городний ґрунт (3-5 см). Після посіву зволожувати краплинним способом.
Перші гриби з'являться через 1,5-2 місяці, потім кожні 1-1,5 тижня.
У приміщеннях вирощують таким самим способом, тільки висаджують у ящики. Живить грибниця до 5 років. Вирощувати можна в будь-яку пору року. Щорічно в жарку або холодну пору року (коли гриби не ростуть) зверху на місце посадки грибів рівномірно розсипати перегною з розрахунку 15 кг/м2.
Внимание! Дуже важливим чинником для успішного вирощування грибів є кислотність ґрунту. Для польського гриба оптимальне значення кислотності Ph = 6,5-7. кисліший ґрунт (число Ph менше) необхідно розкиспувати поливанням розчином негашеної вапна (100 г вапна на 5 л води на 1 м2).
Аматорське вирощування грибів не дає гарантованого результату, оскільки урожай грибів сильно залежить від погодних і багатьох інших чинників. Тим не менш ніж якщо «набити руку», набути достатній досвід, а також за відомої частки старанності можна розраховувати на непогані результати.
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці. Дата виготовлення вказана на пакованні.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Тип продукції | Міцелій грибів |
Вид грибів | Білий гриб |
Виробник | Насіння країни |
- Ціна: 40 ₴